10 tipů jak se připravit na rodinné focení

10 tipů jak se připravit na rodinné focení
Chystáte se na rodinné focení, ale vlastně nevíte, kde začít? Jak najít fotografa, dle čeho ho vybrat a jak se pak na focení připravit? Naše ambasadorka a fotografka Aki Votrubová pro vás sepsala 10 tipů, na co myslet, když se chystáte na rodinné focení! Tak hezké čtení a řekněte sýýýýýr!

1. Najděte si toho správného fotografa

Najít fotografa by nemělo být těžké, Instagram je tvůrčích lidí plný a vybrat si tak někoho, jehož fotky jsou vám sympatické, by nemělo zabrat moc času. Pokud opravdu tápete, zkuste projít hashtagy jako #rodinnefoceni nebo #fotografPraha (či dosaďte svoji lokaci) a účty foto-tvůrců se na vás jen pohrnou!

2. Vybírejte nejen podle fotek, ale i podle sympatií

Nabídek či účtů fotografů jistě najdete spoustu. Jak ale vybrat tu správnou? Uvědomte si, že rodinné focení je tvůrčí proces, při kterém nejde jen o výsledné fotky, kompozici, barevnost či světlo. Je to také o atmosféře a emocích. Focení by si měli všichni užít, včetně tatínků a dětí, proto je důležité, aby byla “na place” uvolněná atmosféra. Mrkněte proto třeba fotografům na stories a zjistěte, jak na vás lidsky působí nebo se poptejte v okolí, zda s daným tvůrcem nemá někdo osobní zkušenost. Skvělý rodinný fotograf totiž není jen cvakač snímků, ale je to i psycholog, bavič a pohodář!! 

rodinne_foceni_betty_brands

3. Před focením si ujasněte, co od něj čekáte

Máte vybraného fotografa? Hurá! Pošlete mu poptávku. Ideálně si doma najděte několik termínů, které se všem hodí a fotografovi je pošlete společně s představou o focení. Zamyslete se, kolik fotografií si přejete a třeba můžete najít i reference na Instagramu či Pinterestu. Bude se fotit v přírodě či ve městě? U vás doma nebo třeba na hřišti? Všechny tyto informace pomohou fotografovi připravit nacenění přímo vám na míru.

4. Šaty dělají člověka

Esteticky dokonalá fotka není jen o světle či kompozici. Je i o outfitech. Zamyslete se nad tím, kde budete fotit a zvolte vhodné oblečení do daného prostředí. Fotografové také ocení, pokud budete celá rodina sladěni třeba tón v tónu nebo pokud budete mít všichni outfity dle společné barevné palety. Nebojte se také vzít s sebou na focení různé varianty outfitů nebo co na sebe, probrat s fotografem klidně den předem, třeba pomocí sdílení fotek přes Whatsapp. 

rodinne-fotky-betty-brands

5. Hlavně žádné nápisy, táto

Veliká loga, obří nápisy nebo výrazné vzory, to je rozhodně něco, co outfitu na rodinné focení nesvědčí (ano, tatínci, na vás koukám především!). Sahejte spíš po minimalistických tlumených kouscích .x, neutrálních či pastelových barev, případně po šatech a košilích s jemným vzorkem. Vyniknou tak obličeje všech zúčastněných, zatímco nápisy a loga by na fotkách byly spíše rušivým elementem. 

6. Vizážistka vám zlepší den

Před focením často klientkám doporučuji, aby si najaly vizážistku - ne proto, že by bez ní nevypadaly k světu, ale když se žena svěří do rukou profesionála, úplně rozkvete! Asi je to tím pocitem, že se o ni někdo stará, že si ji “vzal do parády” profík - to se sebevědomím udělá divy a fotky jsou pak ještě veselejší a uvolněnější! Většina fotografů nějakou tu makeup artistku zná a dá vám doporučení. Je to rozhodně investice, která se vyplatí! 

7. Najděte vhodný čas focení

I když se rytmus mnohých rodin řídí spíše tím, kdy robátka spí a kdy jsou naopak bdělá, zkuste s fotografem vymyslet, kdy bude ideální čas na focení - pro vás pro všechny. Skvělé je fotit třeba hned zrána, kdy ještě ulice či parky nejsou plné lidí a nebo naopak v podvečer při zlaté hodince, kdy je zkrátka krásné světlo.

8. Nepodceňte svačinky a hračky

Co si budeme povídat, i sebezábavnější focení může po chvíli omrzet. Může se vám stát, že třeba pro menší děti to nebude kdovíjak záživná aktivita a po chvíli začnou “stávkovat”. V tu chvíli přichází na řadu cukříky! Mějte po kapsách nějaké dobroty, ovoce nebo oblíbenou hračku, které děti rozptýlí od skutečnosti, že se fotí. Vymyslete společně s fotografem dětem hru nebo výzvu, při které vzniknout hezké autentické fotky a robátko si u toho ani nevšimne, že se fotí! 

9. Nafoceno, co dál?

Někteří fotografové si z nafocených fotek favority rádi vybírají sami, jiní vám rádi pošlou náhledy všech vyfocených snímků, vy si předvyberete, které chcete upravit. Ať tak či tak, je dobré se o tom domluvit s fotografem dopředu. A myslete na to, že focení je tvůrčí disciplína a že styl editování fotek má každý fotograf jiný. Vybírejte tedy už na začátku fotografa dle toho, co je vám osobně blízké. Není totiž nic horšího, než nutit tvůrce dělat něco, co mu nesedí. 

10. Fotky krásné, fotky mé

Máte už své fotky? A mohla bych je vidět? Jistě z nich máte radost a těšíte se, jak je budete sdílet s přáteli na sociálních sítích! Nezapomeňte ale, že fotky jsou autorským dílem fotografa a nezasahujte do nich - ořezy, úpravy barev či kontrastu, to vše by mohla fotografa nejen zamrzet, ale někdy i naštvat. Proto pokud si přeje na fotce nějakou drobnou úpravu, poproste o ni autora a jistě vám vyjde vstříc. A při sdílení fotek pak nezapomeňte fotografa zmínit - jistě ho tím potěšíte!