5 tipů jak připravit děti na školu

5 tipů jak připravit děti na školu

Chystáte se do školy nebo vaše dítě čeká školka? Ať už je to poprvé nebo po dvouměsíčních prázdninách, je třeba udělat vše pro to, aby nástup proběhl co nejsnáze bez velkých strachů a slziček.

S blížícím se koncem léta je naprosto přirozené, že je u vás doma cítit nervozita-koneckonců, vaše dítě vstupuje poprvé nebo po měsících do skupiny dalších jedinců, kde nebude vy nebo tatínek, prostě někdo, koho důvěrně zná. Některé děti přijmou změnu s radostí, jiné mohou potřebovat o něco více, držet za ruku, aby se aklimatizovaly.

Níže uvedené tipy mohou vaší rodině pomoci hladce přejít do dalšího školního roku s minimem negativních emocí a pokud si nebudete stále jisti, svěřte se se svými obavami a obavami vašeho dítěte jeho učiteli. Směřujte na něj i své dotazy a on tak bude připravený na možné komplikace.

1. Před prvním dnem navštivte školu nebo učebnu

Většina škol už to dělá. Nechá nahlédnout děti se svými rodiči do svých kouzelných míst. Paní učitelky se dopředu seznámí s dětmi a ty pak první školní den nevykračují do neznáma. Pokud to ve vaší škole není možné, vyrazte na výlet ke škole a prohlédněte si budovu.

2. Přečtěte si knihy o nástupu do školy

Příběhy s postavami, se kterými se vaše dítě může ztotožnit – zejména s postavami, které jsou první den ve škole/školce – jsou užitečné pro zmírnění nervozity z prvního dne a získání většího sebevědomí. Děti budou vědět, co je zhruba čeká. A vy s nimi strávíte hezký čas u knihy. Doporučujeme například: A-Ž Půjdeš do školy, Půjdu do školky a Co se děje ve škole.

3. Mluvte s dítětem o jeho pocitech ze školy/školky

Zeptejte se jich, na co se těší a co se chtějí naučit. Co od škol očekávají a klidně i na to, čeho se bojí. Mluvte a vysvětlujte.

4. Hra na

„Děti hru na …“ milují. Zkuste si zahrát na školu. Budete učitelé a ukážete dětem, jak to ve škole vypadá a pak si role vyměňte. To stejné můžete udělat i se školkou. Plyšáci mohou být kamarádi, kteří tam budou řádit s vámi.

5. Nákupy školních potřeb

Vezměte své dítě s sebou na nákupy, klidně i k obrazovce počítače a nechte je vybrat novou školní tašku, penál, krabičku na svačinu a láhev na vodu. Výběrem školních pomůcek zvýšíte jejich nadšení a vzrušení z nové cesty v jejich životě. Navíc jim ukazujete, že vám na jejich názoru záleží a berete je za své partnery.

 Tak ať vykročí vaše děti v první den školy či školky pravou nohou a s úsměvem. A vy maminky, nebojte se. Oni to zvládnou <3

Vaše Pavlína