Jak připravit děti na návrat do školy: Rady pro rodiče, kteří chtějí přežít a možná i zazářit

Jak připravit děti na návrat do školy: Rady pro rodiče, kteří chtějí přežít a možná i zazářit

Léto se chýlí ke konci a možná máte pocit, že to nejlepší, co v tuto chvíli můžete udělat, je zásobit se na další školní rok litry kávy a kilogramy trpělivosti. Ale nebojte se, připravila jsem si pro vás návod, který vám pomůže přežít tento často stresující proces s grácií a humorem.

  1. Návrat do rutiny (zábavný, ale efektivní)

Každý z nás ví, že rutina je klíčová. Má to dokonce pečetě vědeckých studií, které nám potvrzují, že strukturovaný den dělá z dětí jistější a šťastnější jedince. Ale pojďme být upřímní, nejste generál v armádě a vaše děti nejsou rekruti. Tak proč by rutina měla být jakási vojenská operace?

Místo toho, aby stlaní postelí znělo jako rozkaz, proč neudělat z celého procesu něco jako "Pokojovou Olympiádu"? Každý večer by mohla být jedna "disciplína" – od "rychlostního ukládání plyšáků" až po "sprint v pyžamu do postele". Udělejte z toho show, a nezapomeňte na malé odměny pro malé vítěze. Například, pokud dítě úspěšně dokončí všechny disciplíny, může si vybrat pohádku před spaním. 

  1. Opakování hrou

Ale místo nudného procvičování sčítání a odčítání nebo memorování hlavních měst, zkuste vytvořit z opakování pravou show. Jak? Co takhle zahrát si domácí verzi „Chcete být milionářem“ s otázkami z matematiky, geografie nebo jazyka? Věřte mi, vaše děti budou vyrážet do školy s pocitem, že učení může být fakt cool. A pro správné odpovědi? No, zde přichází na řadu systém odměn. Každá správná odpověď může znamenat malou odměnu, ať už je to oblíbená svačina, výlet nebo extra půlhodinka před televizí.

Opakování nemusí být trápením; s trochou kreativity se z něj stane zábavná hra, ve které si každý přijde na své!

  1. Spánek je kámoš, ne nepřítel

Spánek není jen něco, co brání vašim dětem v objevování světa a hraní her. Nedostatek spánku může vážně narušit schopnost učení a soustředění, což ukázala řada vědeckých studií. Ale přestože to zní jako nuda a řadě dětem se spát nechce, jsou přeci prázdniny, je dobře se začít připravovat na spánkovou rutinu už týden před nástupem do školy. Aby se dětem lépe usínalo, čtěte jim před spaním, povídejte si o zážitcích nebo zkuste náš večerní rituál: „Spánek se Superhrdinou," kdy si kluci vybírají, jaký superhrdina je bude večer chránit.

  1. Snídaně není jen pro šampióny, ale i pro matikáře

Věda mluví jasně: děti, které snídají, mají lepší výsledky ve škole. Ale jak přesvědčit malého vědce, který si myslí, že těsto na palačinky je zábavnější a lepší než hotové palačinky? Jednoduše, udělejte z toho experiment! "Jaká je nejlepší konzistence palačinky pro maximální chutnost?" - Něco takového udělá i z největšího ranního mrzouta malého Einsteina.

  1. Psychologické triky (nebo jak jim namluvit, že škola je fajn)

Co s těmi psychologickými triky, které používají marketéři, abychom si koupili tu nejnovější hračku? Proč je nepoužít v náš prospěch? Například místo toho, abyste říkali: "Musíš jít do školy," zkuste: "Máš tu čest být dneska ve škole hrdinou dne!"

Proto, milí rodiče, přišel čas obléci si váš nejlepší hrdinský plášť a připravit vaše potomky na dobytí školních lavic. A nezapomeňte, i když nemáte k dispozici účinné nástroje jako laserové meče nebo superhrdinské schopnosti, máte něco mnohem silnějšího: odhodlání a lásku. A vědecky podložené tipy, samozřejmě!

Takže, zbraňte se odměnami, zapojte humor a pozitivní posílení, a hlavně, nezapomeňte se bavit. Protože když je učení zábavné, je vše možné. Užijte si návrat do školy!

Napsáno s láskou a (neuvěřitelným množstvím) kávy,

Pája Betty